• 03 jan.
  Fogási napló 03 jan. 2020 00:00 to 00:00


  Tisztelt horgásztársak!


  A fogási napló leadási határideje (2020. február 28.)

 • 17 jan.
  Új horgászrend és területi árak 17 jan. 2020 09:00 to 10:00

  Tisztelt Horgásztársak!
  Az új információk megtalálhatóak az oldalon.  http://nbhe.hu

A legkitartóbb horgásztársaink még ilyenkor is kergetik a rablóhalakat, enyhébb idő esetén még a fehérhalakat is , de a legtöbben csak csalódottan nézünk ki az ablakon a szürke nyálkás időre, és várjuk a tavasz első rezdüléseit. Viszont ez az az időszak mikor elővehetjük az egész nyáron kezünkben tartott botjainkat, vagy az ezerszer feltúrt horgászládánkat, egyéb horgászcuccainkat, és rendbetehetjük őket.

Manapság olyan modern horgászbotokat gyártanak, hogy nem igazán esik bajuk a téli szünet alatt sem. Ápolást alig igényelnek, mégis remekül működnek. Ellenben letisztogathatjuk őket a rájuk ragadt szennyeződésekkor, és a kisebb sérüléseket is javíthatjuk. Vegyük elő házias énünket. Szükségünk lesz egy kis mosogatószerre, langyos vízre, egy törlőkendőre, és paraffinolajra, melyet könnyen beszerezhetünk a patikákban.Egy tálba vagy vödörbe öntsünk langyos vizet, ezt turbózzuk meg a mosogatószerrel, ezzel pedig mossuk át a botjainkat, addig, míg nem lesznek tökéletesen tiszták. Hagyjuk őket megszáradni, majd papírkendőre felvitt paraffinolajjal töröljük át a botok felszínét. Ezt, tíz perc száradás után töröljük át egy száraz papírtörlővel. Ezt a műveletet, ha kétszer-háromszor megismételjük egy évben, horgászbotjaink látszólag nem fognak öregedni. Horgászbotjainkat átellenőrizve találhatunk rajta kisebb sérüléseket, a lakkozott felületeken. Ha tényleg csak apróbb dologról van szó, azt kijavíthatjuk házilag. Zsírtalanítsuk le a sérült részt és környékét a mosószeres langyos vízzel, majd finom csiszolópapírral csiszoljuk át annyira, hogy a lakkréteg vastagsága már ne legyen érzékelhető. Színes lakkot bármely modellező boltban vehetünk. Színben, minőségben és méretben is nagy a választék. Ezzel lakkozzuk át a színhiánynál, és hagyjuk teljesen megszáradni. Utána vékonyan kenjünk fel egy réteg műgyantát, és már készen is vagyunk. A sérült gyűrűket érdemes

Orsóinkat érdemes kívül, és ha a kora megkívánja belül is átnézni, megtisztítani. Külső karbantartás során nedves, vagy szolikonos törlő ruhával le tudjuk törölni az orsóra tapadt szennyeződéseket. Ha kevésbé szennyezett, akkor elég lehet egy száraz portörlő ruha is, vagy egy porecset (a nehezebben hozzáférhető helyek miatt).  Ne mossuk az orsót bő vízzel,  vagy csap alatt , főként, ha a gyártó ezt fel is tünteti a használati utasításban! A külső tisztítás után jöhet az ápolás, egy szilikonos, vagy műszerolajos ruhával átfényesítjük a felületet, mellyel eltüntetjük az orsó belső tisztításához alkalmas anyagok okozta kifakulást, valamint új fényt adunk régi orsónknak. 

Én a belső karbantartást a mai orsóknál már ritkábban szoktam elvégezni, a régebbi modellek jobban igénylik, illetve mivel nálam egy orsó átlag élettartama 3-5 év jó esetben mire komolyabb karbantartást kellene alkalmazni rajta, már lecseréltem egy újabb modellre.

A belső tisztítás első lépéseként a borítófedél csavarjait kilazítjuk, majd óvatosan levesszük a fedelet, illetve nem, először döntsük el, hogy valóban szét akarjuk-e szedni kedvenc orsónkat. Párszor jártam már úgy hogy a „tíz perc alatt meglesz”-ből lett két perc szétszerelés és három óra összerakás, és a végén már azon gondolkoztam, hogy az adott orsógyártó vajon melyik rakétamérnököt csábította át anno a NASA-tól az orsó tervezéséhez. Ha nem érzünk magunkban elég bátorságot ahhoz, hogy helyesen kitisztítsuk az orsókat, akkor ne féljünk felkeresni egy szakembert valamelyik szakszervizben, ott garantálják is a munka minőségét. A csavarokat érdemes sorba helyezni, hogy ugyanúgy tudjuk őket visszatenni (hasznos, ha megvan még az orsó robbantott ábrás rajza a dobozból). Ez azért fontos, mert a helytelen csavarozásnak következményei lehetnek. A régi zsírt egy kis benzinnel könnyedén le tudjuk mosni a tányérkerékről, a csigáról és a kinyomó kerékről. Ezeket újrazsírozzuk, mielőtt összeszerelnénk. De vigyázzuk, ne legyen túl sok a zsír mennyisége, néha a kevesebb, több. A túlzott mennyiség az orsó lassulásához vezethet. a zsír választásánál inkább az alsó határértéket vegyük figyelembe, mint a felsőt, hiszen nem valószínű, hogy a 300 Celsius fokot meghaladja majd a hőmérséklet. A -20 Celsius fok viszont sajnos már gyakori télvíz idején, Magyarországon, így jó, ha ezt figyelembe vesszük. Ha nem érzünk magunkban elég bátorságot ahhoz, hogy helyesen kitisztítsuk az orsókat, akkor keressünk fel egy szakembert valamelyik szakszervizben, ott garantálják is a munka minőségét. Manapság gyakran hallani orsóolajokról, amit bátran használhatunk.   Külső karbantartás során nedves, vagy szolikonos törlő ruhával le tudjuk törölni az orsóra tapadt szennyeződéseket, melyet nehezítik azt. Ha kevésbé szennyezett, akkor elég lehet egy száraz portörlő ruha is, vagy egy porecset a nehezebben hozzáférhető helyekhez. Tilos az orsót bő vízzel, vagy csap alatt kimosni, főként, ha a gyártó ezt fel is tünteti a használati utasításban!  A külső tisztítás után jöhet az ápolás, egy szilikonos, vagy műszerolajos ruhával átfényesítjük a felületet, mellyel eltüntetjük az orsó belső tisztításához alkalmas anyagok okozta kifakulást, valamint új fényt adunk régi orsónknak. 

Rendet rakhatunk a horgászládánkban is, én teljesen ki szoktam üríteni, és először kitakarítom, majd úgy pakolom vissza bele az arra érdemes szerelékeket, kütyüket, az esetleg megmaradt etetőanyagokat legumizom. Ilyenkor szoktam lajstromozni, és megtervezni, hogy mi is az, ami az új szezon kezdéséhez szükséges. Majd pedig indulhat a beszerzés, hogy már csak várni keljen az első bizsergető tavaszi napsugarakat, amik nem fognak minket felkészületlenül érni minket a vízparton.

Tisztelt Horgásztársak!

 

A Magyar Haltani Társaság folytatva a hagyományokat, a 2020-as évre is meghirdeti AZ ÉV HALA választást. A kitüntető címre ezúttal is három halfajt javasoltak, közülük a nyertes természetesen az lesz, amelyik a társaság tagjaitól, és minden, határainkon innen és túl lakó, halakat ismerő, halakat szerető érdeklődőtől a legtöbb szavazatot kapja 2019. december 31. déli 12 óráig. A versenyzők a Csuka (Esox lucius) a Süllő (Sander lucioperca) és a  Német bucó (Zingel streber), bár a szavazás után úgy tűnik szegény Bucó alaposan le van maradva. Szavazni, és a halakról olvasni az alábbi linken tudtok :http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php

Tisztelt Horgásztársak!

 

Irodánk elköltözött, mostantól ú !

Miskolc, Sajó u. 5. a Csorba tó bekötő útján!

Már most gondoltunk a tavaszi rohamra, így itt biztosítottuk önök számára a legjobb elèrèst ès sorban állás elkerülèsèt. Önálló parkolóval, igènyes kialakítás mellett várjuk önöket mostantól:

Nyitvatartás:
Hétfőtől -péntekig 8:00-17:00
Szombat 8:00-14:00
Vasárnap zárva

 

 

Tisztelettel: Nbhe

 
Tisztelt Horgásztársak!

 


 

Házgyári Tó

Az alábbi képen látható, hogy még tovább bővült a meghorgászható horgászhelyek száma a Házgyári tavon!
Megkaptuk a régi bányaterületet és a tó jobb oldalán lévő horgászhelyek, már a sorompó irányából megközelíthetőek!!!
Ezért 2019. június 12-től a házgyári tavi házirendünk az alábbiak szerint módosul:
- A horgászhelyek csak a sorompó irányából közelíthetőek meg, kivéve a tó bal oldalán lévő "ligetes terület"!
- A gyár területére belépni szigorúan tilos!!!
- A tó jobb oldalán lévő utat jobbra elhagyni a gyár üzemi területére belépni szigorúan tilos!!!
- A tavon csónakkal a piros színnel jelzett területre behajózni tilos (melyet később bója sorral jelölünk meg)!!!
Bárki aki a fenti szabályokat megszegi a területi jegyét azonnal bevonjuk és a tagságból kizárjuk!!!


Csorba Tó

Elkèszültek a Csorba tavi sorompó nyitó proxi kulcsait!!!!
Minden Csorba területi engedéllyel rendelkező horgász az engedély bemutatása mellett az irodában átveheti a belèpő proxi kártyát!!!
Az iroda minden pénteken van nyitva 14-18 óra között!!!
Kèrek mindenkit, hogy a horgásztársait èrtesítse ezen információról!
Köszönjük!

Üdv: NBHE

Alkategóriák